Skötselråd
Värme och ventilation
Normaltemperaturen i en bostad är omkring 20 grader på dagar och kvällar. Under natten är det oftast något svalare. Se till att termostaten inte är förtäckt.
I din bostad finns flera ventiler som släpper in frisk luft. Det kan upplevas som lite "dragit" under vinterhalvåret men tänk på att inte stänga ventilerna helt eftersom ventilationen i lägenheten blir sämre och kan i värsta fall helt upphöra. Resultatet blir sämre luft, samt imma och fukt när du duschar och risk för fuktskador.
Diskmaskin och spis
Diskmaskinens sil rengör du från matrester en gång i veckan. Du minskar risken för vattenskador om du undviker att sätta på diskmaskinen när du ska gå hemifrån. Se alltid till att stänga av vattnet till maskinen när den inte används.
Spisen kan du torka av med en fuktig trasa. På traditionella spisplattor går det bra att använda stålull eller skrubbsvamp men absolut inte på emaljen för det blir permanenta repor där smutsen fastnar. Om du har en spishäll rengör du den med hushållspapper eller mjuk trasa och speciellt rengöringsmedel för hällar. Ibland behöver du dra ut spisen och städa bakom och under. Dra i spisens KANTER istället för spisluckan eftersom den kan lossna eller bli sned.
Kyl/Frys
Frost och is försämrar kylförmågan och ökar din elförbrukning därför behöver kylskåpet och frysen frostas av ibland. Använd avfrostningsknapparna. Det är viktigt att du inte hackar bort isen för då kan kylaggregaten skadas. Låt bara isen tina och rinna ner i avrinningsrännan. Tänk på att ställa en plåt med kanter under som samlar upp allt vatten.
Vädring
Vädra gärna lägenheten, det ger fräscht intryck när man kommer in och luften känns bättre. Vid regnväder är det dock INTE TILLÅTET att vädra på vid gavel med vare sig fönster eller balkongdörr då det kan regna in och förstöra parkettgolv och snickerier.
Inre underhåll
- Borra och spika. Tänk på att göra så lite skada som möjligt när du sätter upp krokar och hyllor eftersom borrhål är en av de vanligaste skadorna som våra hyresgäster måste återställa eller ersätta. Du kan undvika att bli ersättningsskyldig genom att följa några enkla tips. Gör ett kryss i tapeten med en kniv där du vill göra hål och vik isär flikarna. Nu kan du borra. Om du senare vill ta ner hyllan är det bara att spackla igen hålet och vika tillbaka tapetflikarna. Till tavlor räcker det oftast med en spik eller särskilda tavelkrokar. Det är inte tillåtet att göra hål i dörrar, skåpsluckor eller fönsterkarmar.
Gör aldrig hål i badrumsväggarna eftersom hela badrummet har ett tätskikt som förhindrar fuktskador. Bryts skiktet kan du få fukt och vattenskador i ditt badrum med omfattande och kostsamma reparationer som följd. Vi rekommenderar klistrade krokar och vakuumkrokar. - Måla och Tapetsera. Det är inte tillåtet att måla tak, golv, kaklade ytor, dörrar, skåp, lister eller fönsterkarmar. Däremot får du måla om och tapetsera väggarna om du gör det fackmannamässigt och i färgkulörer som är milda och kan accepteras av nästa hyresgäst. Det är viktigt att det utförs fackmannamässigt annars kan vi tvingas att göra om arbetet och då bli tvungna att debitera er för jobbet. Kontakta helst oss innan ni avser starta renoveringen så vi får en chans att diskutera detta. Allt för att det inte ska uppstå något trassel vid flytt.